Dohányzás elleni világnap

Manapság egyre több dohányossal találkozhatunk, sajnos a fiatalok száma is csak nő.
A „Dohányzás elleni világnap” keretében megkérdeztük intézményünk igazgatónőjét, Kónyáné Tömpe Líviát.

Mi a véleménye a dohányzó fiatalságról?

– Társadalmi probléma leképeződését látom ebben. A szülők egyre kevesebbet tudnak foglalkozni a gyermekükkel, emellett minimális alternatívát tudunk ajánlani nekik az egészséges életmóddal kapcsolatban. A kortárs csoportoknak nagyon erőteljes a hatásuk, a szülők és az iskola kevésbé mérvadó. A fiatal csoportokban divattá vált a dohányzás. Megváltozott az értékrendjük, kevésbé találnak meghatározó példaképet maguknak, és nem értik, nem érzik a cigaretta egészségkárosító hatását. Egyrészt elkeserítő, hogy manapság egyre korábban szoknak rá a rendszeres dohányzásra, ugyanakkor örvendetes, hogy pályázati forrásokból olyan programokat nyújtanak a fiataloknak, melyek az egészséges életmód megoldását kínálják.

Ön dohányzik, és ha igen, próbálta-e már abbahagyni?

– Csak alkalomszerűen, és egyáltalán nem zavar, ha nem gyújthatok rá. Viszont annak kifejezetten örülök, hogy a középületeket füstmentessé alakították, hiszen például egy várandós kismamának, egyáltalán nem kellemes a dohányfüstben dolgoznia. Régen ők is a dohányosokkal egy légtérben dolgoztak, s ez rendkívül kellemetlen volt számukra.

Milyen óvintézkedéseket tesz az iskolában a dohányzás elleni világnap keretében?

– Nem lehet egyik pillanatról a másikra eredményt elérni, mert a társaság is húzza magával az embereket, és sokan feszültségoldás céljából dohányoznak. Sajnos a cigaretta legális drog. A leszoktatás hosszú folyamat. Én ennek a napnak csupán figyelemfelkeltő jelleget tulajdonítok.

Úgy gondoljuk, hogy a mai dohányosokra semmiféle elrettentő példa nem hat, legalábbis a fiatalokra nem, mert aki már cigarettázik, egy-egy elrettentő kép vagy felhívás miatt sajnos nem fogja abbahagyni.

Srágli Viktória, Gáspár Felícia

11.F osztályos tanulók

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: