Megkérdeztük… Laisz Andrást

Iskolánkban, hagyományunkhoz híven, idén is Diák-és Projektnapot tartottunk, melynek keretein belül látogatott el hozzánk a mixer bajnok Laisz András. Természetesen nem hagyhattuk ki az alkalmat, hogy interjút készítsünk vele. Nagyon szimpatikus egyéniség Magyarország első számú mixere. A beszélgetés során igazán szerény embernek ismertük meg. „ Nem azért vagyok sikeres, mert annyira jó vagyok, hanem mert a körülvevők azt mondták.” A személyisége segítette hozzá mindazokhoz a dolgokhoz, amelyeket elért. Kicsit vonakodott, amikor kérdeztük az elismeréseiről, mert azt mondja, idegenek tőle a rangok, és nem tudja elképzelni, hogy más dolgozzon helyette.

Már gyermekkorában is sejtette, hogy koktélokat fog keverni?

Erre nem tudom a választ. Még mindig gyerek vagyok, és az is maradok”. A lényeg, hogy mindig pozitívan tekintsünk előre. 12-13 éves koromban döntöttem el, hogy vendéglátással szeretnék foglalkozni. 1971-ben kezdtem a Gundel étteremben, majd 1976 körül jött az elhatározás, hogy mixer szeretnék lenni, s 1978-ban megvalósítottam a tervemet.

Mennyire volt nehéz kitanulni a mixerkedés fortélyait?

Mai napig tanulom. Ahogy az ételeknél sem lehet évekig ugyanúgy elkészíteni a fogásokat, mindig szükség van újításra. Mindig napra késznek kell lennem. Reggel felkelek, és az az első, hogy megnézem az interneten a legújabb koktélokat. A versenyeken, a fiataloktól is lehet tanulni, hisz minden mixernek vannak saját italai. Az ember, amíg él, addig tanul, ez nagyon fontos. Nagyon sajnálom, hogy a mai fiataloknak már teljesen mást jelent a szórakozás. Nagyon szomorú, hogy mára eltűntek az igazi élőzenés szórakozóhelyek. Az ifjúság nem tanul meg harcolni: régen, ha kidobtak minket az ajtón, visszamásztunk az ablakon. Manapság beletörődnek a gyerekek, s inkább új célokat tűznek ki.

Van-e kedvenc koktélja?

Nincsen, mindegyik más, másért szerethető. A minőségi italokat tisztelni kell! Viszont, ha választani kell, akkor az, amit én szoktam inni nyáron: Gin + lime + tonik + zöldalma.

Milyen tervei vannak a közeljövőre?

Igazából van egy kutyám, Gordon, 10 hónapos, eddig hat versenyt nyert meg, és szeretném, hogy a következőn is sikeresen teljesítsen. Húsvét hétfőn szeretném elvinni a családomat Bikalra, mert számomra fontos, hogy a gyerekeknek megmutassuk, hogy milyen volt régen. Nehéz összeegyeztetnem a családot és a munkámat, ezért ha van egy kis szabadidőm, csakis velük töltöm.

Hogyan kezdődött a tévés szereplés?

A legelső szereplésemet a Friderikusz Sándorral való riportnak köszönhetem, majd az igazi népszerűséget Vágó István hozta el nekem: A Kifutó című műsor vendégeinek kevertem italokat. A tévé által sok híres embernek kevertem koktélt, köztük Fidel Castronak is. A mixer különleges, bensőséges viszonyt alakíthat ki a vendégeivel, hiszen a bárpultnál ülőnek legtöbbször érzelmi magyarázatai vannak. Emberszeretet nélkül nem szabad mixernek lenni.

A munkájából adódóan sokat tartózkodik külföldön, sok külföldi felkérést kap?

Igen. Most éppenséggel Görögországba utazom. Nagyon sok helyen megfordultam már, Ausztrália és Dél-Amerika kivételével szinte mindenhol. Ajánlom a fiataloknak, hogy menjenek ki pályakezdéskor 1-2 évre dolgozni, legalább megtalálják a helyüket a világban, de semmiképp ne maradjanak kinn, hiszen külföldön nem lehet megteremteni a haza varázsát.

Melyik elismerésére a legbüszkébb?

Mindegyikre az vagyok. Talán azok az érdemek töltenek el legnagyobb örömmel, amelyeket nem saját magamnak köszönhetek: a lovaggá ütés, az Év Gasztrológusa kitüntetés. Emellett természetesen büszke vagyok a versenyekre, amelyeket megnyertem, de ezt saját magamnak köszönhetem. A Schnitta-díj volt az első komoly meglepetés számomra 2000-ben, valamint a Venesz-díj. A Guiness rekordot az 1000 különböző, általam elkészített szerelmi bájitalnak és a 300 long drinknek köszönhetem.

Rövid pályakép

1971- a Gundel étteremben kezdett dolgozni
1981- Mixer tanfolyamon vett részt
2000- Szingapúr VB 3. hely
Schnitta Sámuel-díj
2004-Guiness rekord
2005-Év Gasztrológusa
2006-Lovaggá ütötték

A Magyar Mixer Szövetség alapító tagja
A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnökségi tagja
A Mixer Bizottság elnöke

Börcz Réka
Gáspár Felícia
Srágli Viktória
10/F

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: