Ne szívd… hogy ne szívj!

Sajnos Magyarországon egyre több a dohányos. Dobogós helyen állnak ezen a területen, évente 20-30 ezer ember veszíti életét a dohányzás okozta légzőszervi, szív- vagy érrendszeri megbetegedésekben. A statisztikai felmérések azt bizonyítják, hogy a 15-16 éves korosztályon belül fokozatosan nő a betegek száma, sokan már 11-12 éves koruk óta hódolnak e legális drognak.

Igaz, hogy egyre több szervezet és alapítvány összpontosít a füstmentességre, de a fiatalokra sajnos egyre kevésbé hatnak a felhívások, az elrettentő képek, a halálozási adatok.

A november 17-i „No smoking day”, „avagy „ a dohányzás világnapja ”keretében egy kisebb közvélemény-kutatást végeztünk, hogy ki miként gondolkodik erről.

Dr. Beke Márta tüdőgyógyász, a Zalai Megyei Kórház Pulmonológiai Osztályának főorvosa elmondta, hogy a dohányzást betegségnek nyilvánította az Egészségügyi Világszervezet. Kettős függőségről beszélhetünk, ezért törekednek arra, hogy mind mentálisan, mind fizikálisan hatást gyakoroljanak a betegekre. Leszoktató programjukban pszichológusok és pszichiáterek segítségét is igénybe veszik, hisz a depressziós embert a legnehezebb rávenni arra, hogy mondjon le káros szenvedélyéről. A leszokás rettentő hosszú folyamat, melyhez elsősorban erős akarat, elhatározás és kellő kitartás szükséges. A dohányzás miatt alakul ki a COPD (egy krónikus, légúti szűkülettel járó betegség) , ami 2020-ra a 4. legsúlyosabb halálozási ok lehet. A doktornő szerint mindegyik cigaretta káros. Szerinte: „Erről beszélni kell !”

Balaicz Zoltán alpolgármester úr is a dohányosok körébe tartozik. Viszont jó ötletnek tartja a dohányzás elleni kampányokat. Véleménye szerint a megelőzést kellene előtérbe helyezni, nem pedig a róla való leszokást. Mint mondja, sajnos hazánkban csak jelképes korhatár a 18, így valamilyen úton-módon mindenki hozzáférhet a cigarettához.

Besenczi Árpád úr, aki a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházat igazgatja, az interjún elmondta, hogy a dohányzás egyfajta menekülés, magára hagyatott generáció a mai fiatalság. Ebben a felgyorsult világban a média is azt sugallja, hogy minél több hírnévre tegyél szert, s ha rágyújtasz menőbbnek tűnsz…

Intézményünk, a Páterdombi Szakképző Iskola igazgatónőjét, Kónyáné Tömpe Líviát is megkérdeztük. „ Társadalmi probléma leképeződését látom ebben. A szülők egyre kevesebbet tudnak foglalkozni a gyermekükkel, emellett minimális alternatívát tudunk ajánlani nekik az egészséges életmóddal kapcsolatban. A kortárs csoportoknak nagyon erőteljes a hatásuk, a szülők és az iskola kevésbé mérvadó.” Igazgatónő örül, hogy a középületeket füstmentessé alakították. Véleménye szerint nem lehet egyik pillanatról a másikra eredményt elérni, mert a társaság is húzza magával az embereket, és sokan feszültségoldás céljából cigarettáznak.

Szerintünk számos fiatal azért próbálja ki, hogy megfeleljen a baráti társaságának vagy egyszerűen csak divatból. Elég elkeserítő, hogy sokan így hívják fel magukra a figyelmet, és ezzel akarnak kitűnni, vagy épp beilleszkedni a tömegbe. Ahogy Dr. Beke Márta is mondaná : „Erről beszélni kell!”

Gáspár Felícia
Srágli Viktória

Báthory SZKI 11/F

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: