Találkozás Balogh Ildikó mézesbábkészítővel

Image

Nem is gondoltuk volna, hogy milyen nagy kincsre leltünk az iskola közelében, a Báthori utca 11-ben. Kis csapatunk a 9.E osztályból lelkesen készült a találkozóra, kérdéseket gyűjtöttünk, a fiúk felszerelkeztek fényképezőgéppel, videóval.

Balogh Ildikó és férje, Németh Ákos jó pár évvel ezelőtt kezdett el mézesbábot készíteni. Magyarországon csak ők foglalkoznak vele. A család rengeteget kutatott annak érdekében, hogy sikeresen el tudják készíteni a kisebb- nagyobb figurákat. Ildikóék múzeumokban – itthon és külföldön – jártak utána a különféle mintáknak. Mikor rábukkantak különféle érdekes, gyönyörű mintákra, akkor Ildikó lerajzolta, majd egy népi iparművész fafaragó fiúval kifaragtatták azokat. A körtefa táblába belefaragott mintákat nevezik ütőfának. Láttunk kakast, papucsot, szerzetes barátot, szerecsent, babát és persze az egyik legkedveltebb mintát, szívet is.

Érdekes a mézesbábok tésztájának elkészítése is. Kelesztő anyag nincs benne; sem élesztő, sem más egyéb. A fontos hozzávalók: liszt, kis kakaó, egy csomag fahéj, egy fél csomag mézeskalács fűszerkeverék, zsír, kevés víz és természetesen víz. Gyakorlatilag mindenféle mézzel el lehet készíteni a mézesbábokat, ők egyszerű bolti mézzel dolgoznak.

Ha elkészült a tészta, akkor egy kis darabot bele kell sodorni az ütőfába, a felesleget damillal leválasztani és az ütőfából kiütni. Az így kapott formákat a sütőben 10-20 percen keresztül kell sütni és készen is vannak! Ezután a figurák belekerülnek az Ildikó által tervezett csomagolásokba, és eladásra készen állnak.

A családban mindenkinek megvan a maga feladata: Ildikó süt, a férje értékesít, a gyerekek pedig csomagolnak. A családi munkamegosztásra is láthatunk egy nagyon jó példát!

Szoktak menni bemutatókra, esetleg szállodákba és vásárokra is. Ildikó mesélte nekünk, hogy Németországban még ma is rengetegen foglalkoznak ezzel a tevékenységgel, de náluk már nem ezeket az aprólékos munkákat lehet megtalálni, hanem inkább a nagyobb formák, illetve a kevésbé díszesek a kedveltek.

Szép dolog, hogy Ildikóék próbálják megőrizni a bábsütő mesterség hagyományait, folytatni ezt a több száz éves tevékenységet.

És aminek mi a legjobban örültünk: mi is kipróbálhattuk a tészta sodrását és az ütőfa használatát. Még a fiúk is nagyon élvezték a sütést!

Milyen kár, hogy nincs több alkalmunk ilyesmit csinálni…

Írta: Varga Barbara

9.E osztály

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: