„Mondd, te mit választanál?”

Manapság egyre több fiatal dönt úgy, hogy külföldön vállal munkát. Ki azért, hogy többet keressen, s van, aki nyelvet szeretne tanulni. A kérdés csak az, hogy minden esetben a külföldi lehetőség győz?

Tapasztalatból ismerjük a kinti és itthoni munkalehetőségeket, viszonyokat. Nyáron egy hathetes külföldi szakmai gyakorlat keretén belül Dél-Tirolban lehetőségünk nyílt arra, hogy feltérképezzük az ottani alternatívákat. Iskolánk évek óta lehetőséget kínál olasz- és németországi szakács illetve pincér gyakorlatra. Az idei turnusban mi is kiutazhattunk. Hatalmas élmény volt, nyelvi és szakmai téren is rengeteget fejlődtünk. Felajánlották nekünk, hogy a következő évben ott dolgozhatnánk. Dél-Tirolban elég sok magyarral találkoztunk, és azt gondolnánk, hogy a honfitársak segítik egymást, ahol csak tudják. Sajnos, ez nincs mindig így. Előfordul, hogy egymás orra alá törik a borsot, s hogy mi lehet az oka, senki sem tudja, talán a nyereségvágy?! Korosztályunk pont abba a rétegbe tartozik, akinek figyelme külföld felé irányul. A pénz és a siker csábító, ám nem egy olyan esetről hallani, hogy meghirdettek egy munkát, és félrevezetés vagy csalás volt az egész.

Mostanában felkapott hír a friss diplomások röghöz kötése. Valószínűleg nem sok diák ért ezzel egyet, elvégre szabad országban élünk. Ugyanakkor az is igaz, hogy amíg államilag finanszírozott képzést vehetünk igénybe, addig joggal elvárható, hogy mi is tegyünk valamit az országért. Nehéz megtalálni az arany középutat, talán nincs jó és rossz döntés. Mindenki a maga malmára hajtja a vizet, azt teszi, amit tud, és úgy, ahogyan tudja.

Gáspár Felícia
Srágli Viktória
Báthory SZKI 12.F

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: