Advent Grazban

P1100387Az iskolánk diákjaiból szervezett csoport szombat reggel indult „szomszédolni”: úti célunk Graz volt. Az autóbuszban egyik osztálytársam, Montag Inez, ill. kísérő tanáraink, Háriné Eszéki Marianna és Pálfy Angelika mesélt Ausztria útba eső tájainak, városainak nevezetességeiről, történetéről. A sok érdekesség hallatán alig vártam, hogy jobban megismerhessem Stájerországot.

 

Utunk legelőször a híres riegersburgi Zotter csokigyárba vezetett, s az épületnek és környezetének látványa rögtön megváltoztatta mindazt, amit korábban egy gyárról gondoltunk. Nem mindennapi tervező munkát igényelt a gyár beépítése, tökéletes beillesztése a festői környezetbe. Én még nem találkoztam ilyen fantasztikus környezettudatos megoldással. .A leginkább az lepett meg, hogy a parkoló szinte üres volt, pedig azt hittem, hogy már csak a látogatók miatt is nagyon sok lesz a jármű. Nem láttunk nagy teherautókat, kamionokat sem a közelben. Vajon, hogy oldják meg a nyersanyagok és a kész termékek szállítását? A sok növény, vízfolyás és csobogó mellett mindenütt különleges, modern szobrokban, játékos kerámia díszítőelemekben is gyönyörködhettünk. A vállalkozás tulajdonosának gondolkodásában valószínűleg egyaránt fontos a természet és a művészet tisztelete. Beljebb kerülve a gyárban megbizonyosodhattunk erről: az Indiából származó alapanyag, a kakaóbab történetéről levetített filmből kiderült, hogy csak bio kakaóbabot használnak fel a termelésben, és a tulajdonos egy képzőművész barátját bízta meg az üzlet fontos részének tekintett dizájn kialakításával. A tanulságos film után körbesétáltunk a gyárban. Válogathattunk a különféle kakaóbabok közül. Én azért nem kóstoltam meg a többiekkel, mert engem már csak a csoki érdekelt. A csokiszökőkutak – a pontos százalékos arányt feltüntetve – többnyire magas kakaótartalmú termékeket kínáltak. A folyékony csokik után következtek a daraboltak, a formázottak, a sokféle ízesítésűek… Az édességek annyira finomak voltak, hogy egyre kevésbé voltunk képesek az önmegtartóztatásra. A kóstolóexpedíció audioguide-rendszer segítségével jutottunk a látottak, kóstoltak pontos magyar nyelvű magyarázatához. Ahogy haladtunk a gyárban, üvegablakokon keresztül megfigyelhettük a finomságok készítésének rejtelmeit is. A látogatás végén ellátogattunk a gyár mögötti hatalmas állatkertbe is, a zöld beruházás közvetlen közelében akár egész nap figyeltük volna az állatokat, élveztük volna a tiszta levegőt, egy tavirózsákkal és halakkal teli tó szép látványát, de még más érdekes program is várt ránk.

P1100247

 

Grazba érkezve először körülbelül háromszáz lépcsőfokot megjárva a Schlossbergre jutottunk fel, megcsodáltuk a kilátást s a város egyik jelképét, az óratornyot. Nem véletlen, hogy még télen is sok ott a szerelmes pár, hiszen számunkra is nagyon romantikus helynek tűnt. Egy üveglifttel a hegy gyomrába is bejutottunk, a barlangban egy kicsit elidőztem, mert nagyon tetszettek a különböző formájú cseppkövek.

P1100387

 

Kísérő tanárainktól ezután kaptunk szabadidőt, hogy körülnézhessünk az adventi vásárban. A kirakatok, a házak, az utcák fényárban úsztak, és mindenfelől karácsonyi dallamok hallatszottak. Úgy tűnt, az ottani emberek  nagyon készülnek a karácsonyra, lelkileg is ráhangolódnak az ünnepre, ráérősen járják végig a vásárt, ajándékokat vásárolnak, leülnek elfogyasztani egy pohár forró puncsot. Az eladók mosolyogva várták a vevőket, kedvesen szolgáltak ki bennünket is. (Bár nekünk az árak nagyon magasak voltak, azért mi is vettünk néhány apróságot, sőt megkóstoltuk azt a híres adventi italt is.) Miközben  sétálgattunk a meghitt utcákon, megálltunk egy utcai művész mellett, aki graffiti spray-vel  készítette egyedi fantasy képeit. Szívesen választottam volna egyet a szobámba… Ámulattal bámultam, milyen ügyesen bánik a színekkel.

    Fáradtan értünk vissza a közeli parkolóban várakozó buszunkhoz, s egy gyors létszámellenőrzés után már indultunk is vissza Magyarországra. Arra gondoltam, annyi kihagyhatatlan élménnyel gazdagodtam, hogy ezt a napot soha nem fogom elfelejteni.

 

Császár Eszter

10.F osztályos tanuló

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: