Long Life – Quick Lifestyle – Slow Food

clip_image002Évről-évre iskolák ezrei fognak össze, és egyenrangú partnerként működnek együtt szerte Európában azért, hogy egy általuk közösen kidolgozott projektet minél eredményesebben valósítsanak meg. Ezekben a nemzetközi együttműködésekben a közoktatási intézmények diákjai, tanárai, nevelői, munkatársai folyamatosan tartják a kapcsolatot egymással, közösen dolgoznak a pályázatban vállalt feladatok teljesítésén. A projekt része az is, hogy a partnereknek időnként személyesen is találkozniuk kell, így lehetőségük nyílik jobban megismerni egymást.

Az idei és a következő tanévben a mi iskolánkban, a Páterdombi Szakképző Iskolában is megvalósulni látszik ez a pályázat. A pályázati forma szabad kezet ad a témaválasztást illetően. Követelmény azonban, hogy a projekt illeszkedjen az iskola tevékenységéhez és a helyi tantervhez, illetve hogy a feladatok jelentős részben a tanórákba épülve valósuljanak meg. A kuseli szakiskolával karöltve kerül kidolgozásra egy olyan projekt, mely hűen tükrözi a vendéglátás iránti elkötelezettségünket. Iskolánk régi, külföldi partnerkapcsolata révén, új pályázat keretein belül kívánja bevonni a résztvevőket a nemzetközi vérkeringésbe. 20-20 diák a csereprogram alatt színes programokon vehet részt. A fő cél az, hogy a fiatal generációval megszerettessék az egészséges ételeket. A mai rohanó világban sajnos az emberek többségének alig marad ideje főzni, így egyre gyakrabban étkeznek gyorséttermekben. Ez a program ezt hivatott elősegíteni: Long Life – Quick Lifestyle – Slow Food, azaz hosszú élet – gyors életmód – lassú étkezés. Hogyan lehet az egyre felgyorsuló világot egészségesebbé tenni? A megoldás a gyors ételekről való áttérés a gyorsan elkészíthető, hagyományos ételekre. A diákok különböző interaktív feladatok segítségével tanulhatják meg azt, hogy milyen módon lehet nem csak egészségesen, de finoman is főzni. Az együttműködésre 2 teljes évük van, melynek végére egy közös projekttermék születik. Tanáraink tervei között közös szakácskönyv elkészítése, fűszerkert kialakítása, torna DVD megjelenése szerepel, és a program végén a résztvevők egy közös főzőműsor szereplői lehetnek. Az eredmény nemcsak a közös produktum, hanem számos olyan új tapasztalat, melyet a tanítás, a tanulás vagy a hétköznapi élet más területén hasznosítani tudnak. A diákok és a pedagógusok új ismeretekre tehetnek szert, illetve a meglévőket tovább fejleszthetik. Nemcsak a projektmunka témájával kapcsolatosan, hanem a csoportmunka, az együttműködést igénylő tevékenységek tervezése és megvalósítása terén egyaránt.

Egy ilyen projekt sokkal többet nyújt a résztvevőknek, mint egy hagyományos iskolai csereprogram, hiszen az iskola képzési programjába épülve valósulnak meg céljai, azt új elemekkel gazdagítva erősíti a motivációt.

Farkas Dorka 12.F
Páterdombi SZKI

A cikk megjelent és olvasható itt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: