“Így éltünk a hetvenes években”

“Előre a szocializmus útján…” – “Így éltünk a hetvenes években” című kiállítást látogatta meg osztályom, a Göcseji Múzeumban. A tárlaton, mint egy időutazásban, visszarepültünk a múltba, a János-féle diktatúra fénykorába. A tárlat e kor hétköznapi életének szintereit jeleníti meg, annak sajátosságait, különlegességeit “mesélik” el.

Az első állomás egy garázs, amelynek középpontjában az úgy nevezett “csettegő” áll, ami fontos kelléke volt a háztáji gazdaságnak. Láthattunk május elsejei felvonulást, gárdistával és egy zászlót vivő párral illusztrálva. Beleolvashattunk egy régi, általános iskolás olvasónaplóba is. “Munkahelyünk” névvel, egy berendezett irodához érkeztünk, s ott Zalaegerszeg egyik első számítógépét vizsgálhattuk meg közelebbről,a Practicomp 4000-ret,mely inkább szekrényhez hasonlított.

A hetvenes években kezdtek elterjedni a presszók, s talán ma már nehéz elhinni, de akkor az emberek munka után még beültek egy kávéra.

Tovább lépve megtekinthettünk egy tipikus “nagyszobát”. A szekrény tetején alkoholos üvegek, a falakon kézi készítésű munkák és a kisasztalon televízió. Belenézhettünk a gyerekek akkori egyik kedvencébe, a “Kukori és Kodkoda” című mesébe,majd Hofi Géza előadásába.

Betekintést nyertünk egy bölcsődébe is, ami tompa színei miatt talán komornak tűnhet ennek ellenére sok kreatív és képességfejlesztő játék volt már akkoriban is. Az Ifjúsági- és úttörőtáborban pedig egy emeletes vaságy és a táborhoz nélkülözhetetlen fürdőruha és forrónadrág volt látható. Ekkora nagyon jellemző volt az iskolai köpeny, ami talán ma is létezhetne, hisz nem lenne fontos, hogy ki milyen öltözetet visel, ki mennyire szegény vagy gazdag.

Jellegzetes közlekedő eszköz volt a Bebatta és a Csepel Camping kerékpár, a babakocsi és egészen ódonnak tűnhet az apukán pedig,az évtized ruhadarabja a “dzsörzé”.

A tárlatot kiegészítették a kisfilmek, fotósorozatok, dalok, valamint a mágneses puzzlek.

Szívesen elidőztünk a kiállításon, hisz nagyon sok tárgyat, kiegészítőt már felfedezhettünk nagyszüleink,dédszüleink házában, s sok mesét talán még mi is ismerünk a hetvenes évekből.

Horváth Szabina, Boldizsár Laura
Páterdombi SZKI
12.E

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: