„Nem kell félni a kudarcoktól”

motiváció

A diákok körében egyre kevésbé ismerhető fel az a bizonyos „tanulási motiváció”, amire mindenkinek szüksége lenne. Ezt azonban nemcsak másoktól kaphatjuk meg, hanem önmagunktól is. A tanuláshoz hozzátartozik az önbizalom, aminek hiányával tinédzser korban gyakran küzdünk. Önbecsülésünk hiánya szorongással jár, amely meggátol minket feladataink elvégzésében, nem lesz sikerélményünk. Fontos, hogy mindig az adott munkánkra koncentráljunk, ne kalandozzon el a figyelmünk. Ha csak arra tudunk gondolni, hogy ezt úgysem értem, úgysem fogom tudni, akkor a koncentrációnk is lankadni fog. Célokat kell kitűzni magunk elé, s azok elérésére kell törekednünk. Erre létezik egy szó, a SMARTER, mely összefoglalva annyit jelent, hogy a célpont legyen mérhető számunkra, elérhető legyen, több időt is adjunk magunknak az elvégzéséhez, és végezetül értékeljük magunkat a kitűzött cél elvégzése után. Fontos, hogy ezeket önmagunk határozzuk meg, ne mástól várjuk el. Belső motivációt is szükséges alkalmazni pl.: tudásvágy, érdeklődés, látókör növelése. Külső motiváció is előfordulhat pl.: szülői és tanári elvárásoknak való megfelelés, valamint barátaink felé is felelhetünk meg elvárásoknak. Fontos, hogy ha nem sikerül a célpontot elérni, valamilyen módon büntessük magunkat pl.: egy hétig nem gépezek.

Az érettségi előtt állóknak kifejezetten ajánlott hasonló módokat alkalmazni, s tanulni a hibákból. Lényeges tudni, hogy attól, hogy tanulunk és készülünk, nem leszünk stréberek, tudásunk nem vész el soha, az a miénk marad.

Nem csak iskolai életünk során fontos ápolni motivációnk állapotát. Kulcsfontosságú, hogy célorientáltak maradjunk felnőtt korunkban is. Álmaink mellett ki kell tartanunk, tehetségünket gondoznunk kell, s nem szabad félni a kudarcoktól, mert ez visz bennünket előre.

Horváth Szabina
Páterdombi SZKI
12.E

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: