„Fahéj” a Páterdombon

Az Online Demokrácia Activity – középiskolás diákok számára szervezett – országos vetélkedőn a zalaegerszegi Páterdombi Szakképző Iskola is képviselteti magát. A verseny célja az állampolgári kompetenciák fejlesztése. A versenykiírás, az értékes nyeremények (különösen a brüsszeli utazás lehetősége) hamar felkeltettét a lelkes tanulók figyelmét, hiszen egy nap alatt összeállt a Fahéj elnevezésű csapat. A név nem mozaikszó, nem rövidítésre vezethető vissza, ennél humorosabb a történet, egy lyukasórai fahéjrudakkal való spontán játékra, közös szórakozásra utal. Rég kedveli már mindenki a fahéjat…(Most pedig már talán a Fahéjat is…)

Kezdetben a kívülállók közül sokan gondolták úgy, hogy ez is csak egy jókedvű semmittevés lesz, ami ürügy a csapattagoknak a tanórák szelektív látogatására, esetleg az iskolából való idő előtti távozásra. Aztán nemsokára még a legkritikusabbakban is tudatosult, hogy ennél sokkal többről van szó.  Mindannyian hallottuk, mikor a csapat tagjai és mentoruk hosszasan értekeztek a feladatokról a magyar órákat követő szünetekben. Érzékeltük a versennyel járó technikai, szervezési nehézségeket, a határidők lejártának közeledéséből fakadó izgalmakat. A befektetett munka nagyságának növekedését, minőségének javulását szemmel tartva pedig az is nyilvánvalóvá vált, hogy ez a csapat azok közé tartozik, akik leginkább megérdemlik a döntőbe kerülést! Többek között logótervezésre, csapatalakító okirat, bemutatkozó videó készítésére, sok ezer karakternyi érvelő szöveg megalkotására, a Családok Átmeneti Otthona számára szervezett adománygyűjtésre került sor. Az utolsó fordulóban egy „hétköznapi hős” tevékenységének megismerése is szerepelt a feladatok között. Hadászi Ágnes tanárnő sok időt szánt az általa vezetett gyászfeldolgozó csoportok, foglalkozások céljának elmagyarázására, ill. másik önkéntes tevékenységének, a KoroKan masszázs tanításának bemutatására. A tanárnővel való találkozások eredményeképpen készült el a Fahéj akcióterve a veszteségfeldolgozással kapcsolatos iskolai foglalkozások megszervezésének segítésére.

A feladatok nagy próbatétel elé állították a kis csapatot fizikailag és lelkileg egyaránt, de mindenki megtapasztalhatta, hogy együttműködéssel, összpontosítással bármi elérhető. Kiválóan teljesítették a feladatokat, hiszen jelenleg a 30 indulóból az előkelő 11. helyet foglalják el.

A verseny az utolsó online fordulójához érkezett, melynek témája a valóság és média kapcsolódása. Öt csapat juthat egyenes ágon a döntő küzdelmeibe, ill. még egyet be lehet majd szavazni. A Fahéj folyamatosan dolgozik a nagy cél eléréséért, csak ismételni tudom magam, mikor azt mondom, hogy „Fahéjat a döntőbe!”

A csapat szurkolóinak nevében:

Kardos Bence

Báthory SZKI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: