Interjú Hadászi Ágnessel

 

Az Online Demokrácia Activity című vetélkedő keretében a Fahéj csapat képviseletében nemrégiben rövid interjút készítettem Hadászi Ágnes tanárnővel az általa végzett önkéntes munkákról, a gyászfeldolgozó csoportok vezetéséről, ill. a KoroKan masszázs oktatásáról.

Először a gyászfeldolgozásról kérdezném. Az ország más területén is szerveződnek gyászfeldolgozó csoportok vagy kizárólag csak Zalaegerszegen?

Az országban másutt is szerveződnek csoportok, de persze Budapesten több ilyen lehetőség van, nagyobb a hagyománya is ennek, míg másutt még le kell dönteni a falakat, meg kell küzdeni az ezzel kapcsolatos idegenkedéssel.

Hogyan tudják a csoportok indulására felhívni a figyelmet? Interneten, szórólapokkal?

Mindegyikre van példa. Az internet fontos eszköz a mai világban, már szinte nélkülözhetetlen. Szórólapokat a Családsegítő Szolgálat és – önkéntes munka keretében – diákok segítségével osztunk. Illetve mivel tudják, hogy ez a tevékenység létezik, ezért nagyon sokan keresnek is minket.

  • Ezeket a foglalkozásokat korcsoportokra bontva tartják?
  • Nagyon jó volna persze, ha külön korosztályoknak tartanánk, de ez nem ilyen egyszerű a dolog. Jobban szeretek pl. veszteségfeldolgozásról beszélni, ami sokféle élethelyzethez, életkorhoz kapcsolódhat. Mindenkinek nehéz elfogadni a gyászt, a veszteséget, hiszen pl. egy kapcsolat megszűnését nem csak haláleset miatt nehéz feldolgozni. Sokan megrekednek ezen az úton, s nem tudják, milyen sokat segíthetnének egymásnak egy ilyen csoportban. Ezért ezeket a foglalkozásokat azoknak tartjuk, akik jelentkeznek rá, és megpróbálnak továbblépni.
  • A részvétel ingyenes vagy fizetni kell bizonyos összeget?
  • Természetesen ingyenes.
  • Mit kell tudni a KoroKan masszázsról?
  • Ez egy keleti tradicionális technika, speciális nyomó-gyúró-simító mozdulatokból áll. Eredetileg a Shaolin kolostorokban alkalmazták az ott élők testük karbantartására. Pozitív hatását én magam is tapasztaltam, s egy speciális változatát tanítom meg, ami elsősorban koraszülött, sérült gyerekek állapotának javítására alkalmas. A hozzátartozókat készítem fel ennek a módszernek a hasznosítására.

Oktatás, sport, kultúra: ez a három önkéntes tevékenység, amivel a legtöbb ember foglalkozik ma Magyarországon. A gyászfeldolgozás viszont egy elhanyagolt önkéntes munka, pedig érdemes rá odafigyelni, hiszen sok olyan ember van, aki nem képes megbirkózni egy általa nagyon szeretett személy elvesztésével, lehet az a szerelme, valamelyik szülője vagy akár a hörcsöge. Sokan szeretnének segíteni hozzátartozójukon, próbálják azok lelki és testi fájdalmát enyhíteni. A tanárnő példája elgondolkodtató. Nem szabad átengedni magunkat a fájdalomnak, a tehetetlenség érzésének. Oda kell figyelni másokra és segíteni kell azoknak, akiknek erre szükség.

 Montag Inez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: