Szakmai gyakorlat Svájcban

A svájci Swiss Hospitality Academy GmbH  (Swiss Vendéglátó-ipari Akadémia Kft) minden évben szervez külföldi fiatalok számára szakmai gyakorlati lehetőséget az ország kiemelt idegenforgalmi régióiban. A gyakorlatra olyan Európai Unió tagállamában élő és tanuló fiatalok jelentkezhetnek, akik szakirányú iskolai képzésben vesznek, vagy vettek részt hazájukban és elhivatottságot éreznek a vendéglátó szakma iránt.

A gyakorlat minden alkalommal kéthetes felkészítő elméleti és gyakorlati oktatással kezdődik az akadémián. A négy hónapos szakmai gyakorlati munka megkezdésének feltétele a felkészítő tanfolyam sikeres záróvizsgája.

A résztvevő fiatalokat minden szezon előtt az akadémia egy-egy tanára, a program szervezője választja ki. A kiválasztás felvételi vizsga után történik, ami egy írásbeli és szóbeli részből áll. A vizsgán a faitalok szakmai felkészültsége mellett elsősorban német nyelvtudásukat mérik, hiszen jó nyelvtudás nélkül lehetetlen a svájci tanulmányok elvégzése, ill. a sikeres szakmai gyakorlat teljesítése.

A zalaegerszegi Báthory István Szakképző Iskola évek óta részt vesz ebben a programban, amellyel színesíti vendéglátás szakterületen tanuló diákjainak lehetőségeit, hogy akár érettségi előtt, vagy az után kipróbálhassák magukat egy idegen országban. A felvételi vizsgákon minden évben akad több diák is, aki bekerül azon szerencsés magyar gyakornokok közé, akik négy hónapot Svájcban tanulhatnak és dolgozhatnak.

2015 februárjában került sor Budapesten az idei nyári gyakorlat résztvevőinek kiválasztására. A felvételi vizsgán 22 fiatal jelent meg, akik közül csupán hat diák teljesítette a felvételi vizsga követelményeit és kapott bizalmat a svájci szakemberektől a programon való részvételre. A hat diák közül kettő a Zalaegerszegi Báthory István Szakképző Iskola tanulója, Montag Inez és Vass Valentina. Rajtuk kívül csapán a győri Krúdy Gyula Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Középiskola két diákja és a nyíregyházi Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátó-ipari Szakképző Iskola két tanulója kapott lehetőséget a június elejei utazásra.

Gratulálunk a két leánynak, büszkék vagyunk arra, hogy tovább öregbítik az iskola hírnevét a vendéglátás szakterületén itthon és külföldön is.

Pusztai Zsuzsanna

Zalaegerszegi Báthory István Szakképző Iskola

az idegennyelvi munkaközösség veztője

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: