„Long Life – Quick Lifestyle – Slow Food” – Comenius projekt-találkozó Kuselben

kusel1

A Zalaegerszegi Báthory István Szakképző Iskola és a Rajnavidék-Pfalz tartományi kuseli szakképző iskola 2013 szeptembere óta közös Comenius iskolák közti partnerségi programon dolgozik. A projekt témáját a mai felgyorsult élet adta problémákból merítették. Közösen keresik immár másfél éve a diákok számára is elérhető megoldásokat arra, hogyan lehet a 21. század felgyorsult élettempóját, egészségtelen életmódját jobbá és egészségesebbé tenni.

A tanév folyamán mindkét iskolában szorgos munka folyt, kérdőívek készültek, amelyek kiértékelését kicserélték egymással. A diákok egészséges ételrecepteket gyűjtöttek, majd azokat német és angol nyelven egy közös kis szakácskönyvben tették közre az ifjúság számára.

A projekt csúcspontja azonban mindig a személyes találkozás, a tapasztalatok, az elsajátított ismeretek kicserélése. 2014 tavaszán találkoztak egymással először a két iskola diákjai Kuselben és Zalaegerszegen. Az akkori diákcsere, a közös munka eredménye egy videofilm lett, amin rövid, akár bármely tanórán is elvégezhető tornagyakorlatokat tartalmazott.

2015 áprilisában a zalaegerszegi iskola újabb kisebb csoportja utazott Németországba, és május hónapban a német diákok látogatnak Zalaegerszegre. Az idei év kuseli tíz napja valamennyi diák számára felejthetetlen marad. Kedves, vendégszerető családok és diákok vártak bennünket. A közös iskolai kiállítás megszervezése és bemutatása mellett együtt kirándultunk Mainzba, Trierbe és Kaiserslauternbe. A Németországban töltött hét alatt diákjaink betekintést kaptak a német családok mindennapi életébe, ízelítőt kaptak arról, hogyan töltik a kuseli diákok a szabadidejüket és megismerkedhettek a német történelem és kultúra egy apró szeletével. A legfontosabb azonban mindenki számára az volt, hogy német, vagy angol idegen nyelvi tudását csiszolhatta és gyakorolhatta.

A búcsú fájdalmasra sikeredett, sok magyar és német diák és anyuka szemébe csalt könnyeket az elválás, ami pedig nem is örökre szólt, hiszen május 8-án Zalaegerszegen üdvözölhetjük egymást újra. A program a Báthoryban folytatódik!

 kusel2

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: