A „cyber fogyasztónak” is vannak jogai!

kosár      nfh

  1. március 1-jén a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság – Európai Fogyasztói Központ főosztályvezető-igazgatója, Dr.
    Kriesch Attila ismertette meg az érdeklődő vállalkozókkal és középiskolai tanulókkal az internetes vásárlás jellemzőit. Az előadáson részt vett iskolánk 1/13. L osztálya is. Számunkra betekintést nyújtott ez az előadás a jövőbe, ugyanis logisztikusként a munkánk során sokszor találkozhatunk majd az elektronikus kereskedelemmel.

Az előadás résztvevői kereskedelmi és fogyasztóvédelmi ismereteiket kibővíthették az internetes vásárlások részletes bemutatásával, illetve annak előnyeivel és hátrányaival. Különös hangsúlyt kapott a fogyasztó és vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II.26.) Kormányrendelet alapján az elállási jog. A tapasztalatok szerint a fogyasztók nagy része nincs tisztában azzal, hogy ezt a jogát szinte minden esetben gyakorolhatja. Azonban örömmel tapasztalhattuk, hogy a rendezvény résztvevőinek többsége pozitív véleménnyel rendelkezik, miszerint a fiatalok hibamentesen hozzájutottak az interneten rendelt termékekhez. Ennek ellenére napjainkban mégis sokat hallhatunk az online vásárlásokhoz kapcsolódó jogvitákról. Az egyik leggyakoribb eset az, amikor a vásárló átutalja a termék árát az eladónak, viszont a termék nem érkezik meg soha. Elsősorban ezért is hívta fel a figyelmet az Igazgató Úr arra, hogy vásárlás előtt mindenki győződjön meg a vállalkozás valódiságáról, és gyűjtsön elég információt ahhoz, hogy megbízhatónak gondolja-e az adott vállalkozást, vagy magánszemélyt.

Mindenesetre fontos tudni, ha valakit egy online vásárlás során érdeksérelem ért, akkor problémájával bármikor fordulhat az Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság – Európai Fogyasztói Központ Magyarországhoz, illetve a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz, akik nem csak a hazai, hanem a határon átnyúló jogvitákban is segítik a fogyasztókat.

Elérhetőségek:

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság – Európai Fogyasztói Központ

Cím: 1088 Budapest, József körút 6.

E-mail: info@magyarefk.hu

Telefon: 06-1-459-48-32

Fax: 06-1-210-25-38

http://www.magyarefk.hu

Zala Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőség

Cím: 8900 Zalaegerszeg, Göcseji út 24.

Postacím: 8900 Zalaegerszeg, Göcseji út 24.

Telefon: +36 92 510 530

Fax: +36 92 510 641

E-mail: fogyved_nydf_zalaegerszeg@nfh.hu

Zalaegerszeg 2016. március 02.

Lábas Eleonóra

Logisztikai ügyintéző tanuló

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: